Ziua Mondială a Diabetului marcată la USMF “Nicolae Testemiţanu”
- 71 views
În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, în data de 13 octombrie curent, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” s-a desfăşurat o conferinţă ştiinţifică privind posibilităţile de prevenire şi combatere a acestei maladii. Evenimentul a întrunit specialişti în endocrinologie, medici de familie din ţară şi din România și a avut drept scop sensibilizarea populaţiei cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei.
Conferinţa ştiinţifică a fost deschisă de Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ a USMF ”Nicolae Testemițanu”, care a vorbit despre importanţa combaterii acestei boli, care mai este numită şi maladia secolului XXI. “O maladie care nu cruţă pe nimeni, de la copil până la persoanele în vârstă, iar, mai nou, aceasta se dezvoltă deja din perioada intrauterină a vieţii omului”, a ţinut să precizeze prorectorul.
Aliona Serbulenco, viceministrul sănătăţii, a menționat că această boală afectează tot mai mult populaţia şi îşi lasă amprenta socio-economică în special asupra celor cu vârstă aptă de muncă. “În Republica Moldova, Parlamentul şi Guvernul au elaborat o serie de legi şi acte normative care vin să reglementeze activitatea actorilor implicaţi în sănătatea publică, în cazul diabetului zaharat - medicul endocrinolog şi medicul de familie, care supraveghează această maladie. În acest an, s-a încheiat şi cel de-al IV-a Program de Combatere şi Profilaxie a Diabetului Zaharat, început în anul 2011”. Viceministrul a menţionat că, în viitorul apropiat, va fi lansat un nou program în domeniu şi a făcut un apel către întreaga comunitate să vină cu recomandări pentru a îmbunătăți politica de sănătate şi a combate acest flagel în Republica Moldova. În noul program, Ministerul Sănătăţii îşi propune să asigure tratamentul gratuit cu insulină pentru toţi pacienţii, iar sistemul medicamentelor compensate, elaborat în parteneriat cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină, să cuprindă un număr tot mai mare de pacienţi.
Boris Golovin, preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Republica Moldova a punctat câteva repere fundamentale pe care se axează organizația pe care o conduce în combaterea diabetului şi a ţinut să mulţumească Universităţii şi catedrelor de Endocrinologie şi Medicină de familie pentru participare şi conlucrare în aceste acţiuni. Printre obiectivele enumerate este inclusă şi mărirea numărului de ore pentru medicinişti în studiul acestei boli.
Menționăm că Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual în data de 14 noiembrie, iar în acest context în Republica Moldova s-au organizat mai multe seminare de informare, conferinţe ştiinţifice, şedinţe informative. Vineri, mediciniștii au măsurat gratuit nivelul glicemiei în sânge al populației, iar sâmbătă o acțiune similară s-a desfășurat în spitalele din toată ţara.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că diabetul zaharat în anul 2030, va afecta 550 mln de oameni. În Republica Moldova, această maladie reprezintă 46-48% din totalul bolilor endocrine, de nutriţie şi metabolism. Conform statisticilor, în anul 2014 mortalitatea populației cauzată de diabet zaharat a constituit 10,6 la 100 mii de locuitori, inclusiv o treime din ele au revenit populației cu vârstă aptă de muncă.
[nggallery id=298]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii