Proiectul REACH-4 Moldova la cea de-a doua ediție
- 66 views
La Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a fost dat startul ediției din acest an a trainingurilor privind maladiile respiratorii, organizate în cadrul Proiectului „REACH-4 Moldova”.
Cursurile „Maladiile infecțioase respiratorii și medicina bazată pe dovezi” și „Terapia intensivă în maladii respiratorii” sunt ținute de opt profesori din Germania și sunt bazate pe conceptul de instruire ”de la egal la egal”. Astfel, fiind ghidați din timp de mentori, participanții au realizat câte o prezentare științifică. Pregătirea pentru curs s-a desfășurat în grupuri a câte trei persoane și a durat cca 3 săptămâni. Pe lângă prezentările teoretice, tinerii participă și la aplicații practice. În acest sens, cei de la cursul de infecții respiratorii vor practica evaluarea unui studiu randomizat sau un studiu de diagnostic, iar cei de la cursul de medicină respiratorie vor învăța cum să efectueze o bronhoscopie, o spirografie, o polisonografie și se vor antrena pe simulatoare de fidelitate înaltă.
Dumitru Chesov, asistent universitar la Disciplina de pneumologie și alergologie a menționat că scopul principal al instruirilor este să le trezească interesul studenților pentru această disciplină, arătându-le că medicina respiratorie nu este doar pneumonie și tuberculoză, ci este mult mai diversă de atât.
Cursurile se desfășoară în perioada 10-14 noiembrie curent, pentru al doilea an consecutiv, în contextul proiectului „REACH-4 Moldova” (Cercetare, Educare și Fortificare de Capacități în Sănătate pentru Moldova), dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Lübeck, Germania și finanțat de Agenția Germană pentru Mobilitate Academică DAAD.
[nggallery id=295]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii