Placă comemorativă dedicată profesorului Nicolai Kuznețov
- 126 views
La Catedra de histologie, citologie și embriologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a fost dezvelit un basorelief dedicat fondatorului catedrei, omului ilustru Nicolai Kuznețov, profesor universitar, personalitate notorie în domeniul medicinei.
Evenimentul a avut loc luni, 20 octombrie, dată la care Universitatea a consemnat 69 de ani de activitate. La acțiunea de comemorare au participat reprezentanți ai comunității universitare, studenți și rezidenți, dar și câțiva membri ai familiei savantului.
Rectorul Ion Ababii a menționat că este o datorie de a înveșnici memoria predecesorilor noștri, fondatorii Universității. Profesorul Nicolai Kuznețov este și el unul dintre acele personalități ”cărora le-a revenit dificila sarcină de a pune temelia catedrelor fundamentale și clinice în condiții extrem de complicate”. În anul 1946, renumitul savant, specialist-histolog, renunțând la Institutul de Medicină din Moscova, unde avea o carieră de mare succes, a venit la Chișinău pentru a crea Catedra de histologie și embriologie, pe care a condus-o timp de 23 de ani.
Nicolai Kuznețov a fost un bun organizator, un pedagog de excepție, cercetător și chiar artist plastic - una dintre pasiunile sale fiind pictura. Tabelele histologice elaborate de profesorul Kuznețov, până și astăzi sunt foarte utile studenților în procesul de studii. Fiecare dintre cei care au asistat la lecțiile ținute de Nicolai Kuznețov au rămas frapați de nivelul de cultură generală, de cunoștințele enciclopedice, dar și de firea lui extrem de binevoitoare.
”Dezvelirea basoreliefului lui Nicolai Kuznețov, este unul dintre evenimentele de suflet, model de urmat pentru viitoarele generaţii de medici, care studiază la Universitatea noastră şi care, sperăm, vor păstra, dezvolta şi multiplica frumoasele tradiţii ale Alma Mater şi ale medicinei autohtone”, a spus rectorul Ion Ababii.
Lilian Șaptefrați, șef catedră Histologie, citologie și embriologie, a accentuat că profesorul Nicolai Kuznețov face parte din ”intelectualitatea poporului rus, care a adus contribuții enorme în tezaurul cultural al lumii”. Este misiunea noastră să păstrăm vie memoria acestor persoane, care au îndrăgit oamenii și locurile acestei țări. Șeful de catedră a menționat că un bust al lui Nicolai Kuznețov se va regăsi și pe Aleea medicilor iluștri.
Fiica regretatului profesor, Galina Vincenco, conferențiar universitar la USMF ”Nicolae Testemițanu”, a declarat că familia este mândră de tot ceea ce a realizat tatăl ei în domeniul medicinei și nu doar, și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea basoreliefului.
Profesorul Nicolai Kuznețov s-a născut în data de 25 iunie 1897. În anul 1917 a fost admis la Facultatea de Medicină a Institutului din Moscova. Pe perioada studenției, a activat în calitate de asistent medical la un spital din Moscova, mai ales în timpul epidemiei de tifos. După absolvirea Facultății, profesorul a fost preocupat preponderent de cercetări în histologie.
În anul 1946, a fost delegat de Moscova să creeze Catedra de histologie a Institutului de Medicină din Chișinău, unde elaborează și dezvoltă cercetări științifice privind multiple aspecte ale histologiei.
Pe tot parcursul vieții sale, talentatul profesor a fost pasionat și de pictură, realizând, astfel, peste 100 de tablouri. Nicolai Kuznețov s-a stins din viață în anul 1988, la vârsta de 91 de ani.
[nggallery id=166]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii