In memoriam Vasile Anestiadi
- 223 просмотра
În data de 13 noiembrie curent, la vârsta de 86 de ani, a încetat din viaţă rectorul viager al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” - Vasile Anestiadi, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, cel mai vârstnic academician al AȘM, care a fost timp de 23 de ani (1963-1986) rector al Universității (pe atunci: Institutul de Stat de Medicină din Chişinău).
Vasile Anestiadi s-a născut la 4 mai 1928, în satul Sărătenii Vechi, judeţul Orhei. A absolvit cu menţiune Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (1951), doctoratul la aceeaşi instituţie (1954) şi la Organizația Mondială a Sănătății – (1978, Londra).
A desfăşurat o prodigioasă activitate didactică şi ştiinţifică în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, exercitând funcţiile de asistent universitar (1955-1958), şef catedră Anatomie patologică (1958-1986), prorector (1961-1963) şi rector (1963-1986) al acestei instituţii.
Ulterior, în cadrul Academiei de Ştiinţe, și-a desfășurat activitatea în calitate de şef laborator Patobiologie (1986-1991) şi director la Centrul Ştinţific de Patobiologie şi Patologie (din 1991), membru al Prezidiului AŞM (1990-1995), preşedinte al Consiliului pentru etică în cercetare al AŞM (2006).
A efectuat cercetări fundamentale în domeniul patologiei, patobiologiei, biogerontologiei. A elaborat teoria aterosclerozei incipiente și a introdus noţiuni fundamentale noi în geneza acestui fenomen, a depistat fazele precoce ale aterogenezei, ceea ce constituie o descoperire fundamentală originală. Rezultatele activității științifice sunt expuse în circa 700 de publicaţii.
Academicianul Anestiadi a fondat şcoala ştiinţifică a patologiştilor din Republica Moldova. Discipolii săi (peste 100 de doctori şi doctori habilitaţi în științe medicale) au devenit profesori, doctori în ştiinţe, conducători de laboratoare. Distinsul savant a reprezentat Republica Moldova la foruri ştiinţifice internaționale contribuind substanțial la sporirea imaginii țării pe mapamond.
Vasile Anestiadi a fost membru și membru de onoare a numeroase organizații și societăți științifice internaționale.
În decurs de aproape un sfert de secol, exercitând responsabila funcţie de rector, a organizat instruirea a circa 20 de mii de medici și farmacişti. A continuat cu înțelepciune proiectele de dezvoltare ale Institutului de Stat de Medicină inițiate de către profesorul Nicolae Testemițanu. A fondat noi facultăți și catedre, a întreprins măsuri de îmbunătățire a procesului didactic și de cercetare, a contribuit la formarea și perfecționarea corpului profesoral-didactic, a dezvoltat considerabil baza tehnico-materială a instituției.
Fiind preşedinte al Consiliului Rectorilor al Universităţilor din Moldova (1977-1986), a implementat metodologia didacticii universitare moderne, a argumentat necesitatea construcţiei sanatoriilor-profilactorii, a centrelor – model de odihnă şi de sport, a cluburilor de estetică pentru studenţi și profesori etc.
În calitate de deputat şi preşedinte al Comisiei pentru ocrotirea sănătăţii, cultură fizică şi asistenţă socială a Sovietului Suprem al RSSM, şi-a adus aportul la dezvoltarea medicinei, ştiinţei şi educaţiei în republică. A pledat şi a oficializat fondarea Institutului de Cardiologie, contribuind astfel la pregătirea specialiștilor cardiologi.
Vasile Anestiadi a fost o personalitate de înaltă ţinută civică şi verticalitate, un militant activ pentru cauza comună şi idealurile neamului nostru. În vremuri de restrişte a salvat de la devastare Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” (Chişinău) şi de la ruinare totală – Mănăstirea Hâncu, restaurând şi reconstruind adecvat ansamblul arhitectural.
Meritele deosebite în activitatea didactică şi în cea ştiinţifică ale academicianului Anestiadi au fost apreciate cu numeroase distincții: Premiul de Stat al Republicii Moldova (1977), ordinele Insigna de Onoare (1971), Prietenia popoarelor (1981), Gloria Muncii (1996), Drapelul Roşu de Muncă (1961, 1976), Ordinul Republicii (2005), Golden Fortune of International Academic Rating of popularity, Георгиевская медаль Честь. Слава. Труд. IV степень №. 420 (23.11.03, Kiev), medalia 50 de ani de la Victorie (Ierusalim, 1999), medalia S. I. Vavilov (1976), medalia Dimitrie Cantemir (2003) şi 60 de ani AŞM (2006).
Cu trecerea în neființă a academicianului Vasile Anestiadi, țara noastră a pierdut o personalitate notorie, un mare patriot al neamului, un reprezentant al elitei intelectualităţii republicii, iar comunitatea medicală și științifică va duce lipsa unui talentat savant, experimentat pedagog și iscusit manager, un mare profesionist din faimoasa generaţie de savanţi-medici autohtoni.
Corpul neînsuflețit al distinsului profesor va fi depus la Biserica ”Sf. Ierarh Nicolae” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 190), vineri, 14 noiembrie, ora 19:00.
Toți cei care l-au cunoscut își vor putea lua rămas bun de la academicianul Vasile Anestiadi - sâmbătă, 15 noiembrie, începând cu ora 10:00, în blocul didactic nr. 1 ”Leonid Cobâleanchi” (str. N. Testemițanu, 27), unde Universitatea va organiza un miting de doliu, între orele 11:30-12:00.
Academicianul Vasile Anestiadi va fi înmormântat la Cimitirul Central din str. A. Mateevici, 11.
Exprimăm condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei Anestiadi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii