Infecţiile chirurgicale - subiecte tematice ale lecturilor de iarnă
- 217 просмотров
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” găzduieşte, în această săptămână, Lecturile de iarnă cu genericul “Infecţia chirurgicală. Metodologie didactică”. Forumul, ajuns la cea de-a X-a ediţie, este organizat de Universitate în colaborare cu Asociaţia Chirurgilor “Nicolae Anestiade”, ultimii fiind iniţiatorii acestui eveniment.
Forumul ştiinţific este o conferinţă de metodologie didactică cu scop de perfecţionare a medicilor din întreaga republică, precum şi a cadrelor didactice universitare.
Ideea organizării Lecturilor de iarnă aparţine academicianului Vladimir Hotineanu, care acum 10 ani, fiind prorector pentru activitate clinică a USMF “Nicolae Testemiţanu”, a iniţiat aceste întruniri profesionale, ce s-au dovedit a fi, în timp, foarte utile şi necesare, a menționat Gheorghe Ghidirim, profesor universitar, doctor habilitat în medicină, academician al AȘM. Pentru ediţia curentă a lecturilor a fost stabilită o temă ce-şi propune să focuseze atenţia participanţilor pe complicaţiile purulente, întâlnite frecvent în chirurgie, oncologie, urologie, ginecologie, a spus Gh. Ghidirim. “Chirurgii, mai ales cei din raioane, trebuie să fie înarmaţi cu metode contemporane de diagnostic, tratament şi prevenire a acestor complicaţii, care, într-un final, ar ameliora tratamentul chirurgical din toate domeniile. În acest sens, Lecturile de iarnă sunt perfect oportune”, a subliniat academicianul.
Vladimir Hotineanu, membru corespondent AŞM, doctor habilitat în medicină, profesor universitar al USMF "Nicolae Testemiţanu", a spus că Lecturile de iarnă aduc în prim plan istoria, tradiţia şi performanţa chirurgiei din Republica Moldova. Devenită tradiţională în formarea profesională continuă a medicilor chirurgi şi a altor specialităţi complimentare, manifestarea se axează pe cele mai importante noutăţi şi practici clinice în acest domeniu. Este un eveniment multidisciplinar, cu caracter continuu şi promiţător şi în următorii ani. În acest context, Vladimir Hotineanu a anunţat tema Lecturilor de iarnă, ediţia 2015, care se va axa pe subiecte ce ţin de malpraxisul în domeniul chirurgiei.
Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a apreciat Lecturile de iarnă drept o importantă formă de perfecţionare multidisciplinară atât pentru medicii practicieni, cadrele didactice, cât şi rezidenţi. Olga Cerneţchi a mulţumit organizatorilor, în special lui Vladimir Hotineanu pentru insistenţă, voinţă şi entuziasm, iar lui Sergiu Ignatenco pentru buna organizare a evenimentului.
Opinia publică a chirurgilor din Moldova acreditează ideea că aceste lecturi au un răsunet larg în rândul medicilor şi speră la o continuitate îndelungă, a spus Serghei Ignatenco, conferenţiar la Catedra de chirurgie nr.1 “Nicolae Anestiade” a USMF “Nicolae Testemiţanu”. “Lecturile de iarnă pot fi privite şi sub unghi de perfecționare a personalului, deoarece la finele acestora, fiecare participant va primi un certificat de participare, în care va fi indicat numărul de ore frecventat, acestea oferind o pondere mai mare la atestare. Respectiv, Lecturile de iarnă au un dublu folos”, a precizat Serghei Ignatenco.
La ediţia din acest an a Lecturilor de iarnă participă reprezentanții clinicilor de urologie, chirurgie, ginecologie, oncologie, anesteziologie, şefii secţiilor de chirurgie din raioane, spitalele orăşeneşti şi alţii.
În fiecare zi, în cadrul acestui eveniment, sunt prezentate lucrări ştiinţifice şi inovative de ultimă oră, viziuni moderne de diagnostic şi tratament, varii studii de caz, concentrate în blocuri tematice. De asemenea, în cadrul forumului ştiinţific sunt abordate rezultatele obţinute de chirurgi, precum şi ideile noi ale acestora ce ar prefigura direcţiile viitoare de dezvoltare a chirurgiei în Republica Moldova.
Lecturile de iarnă “Infecţia chirurgicală. Metodologie didactică” întruneşte, preponderent, medici chirurgi, dar şi specialişti din alte domenii ale medicinei din toată republica. Evenimentul se va desfăşura zilnic, până la 24 ianuarie, între orele 11:00 - 18.00, în Sala Senatului a USMF “Nicolae Testemiţanu”.
[nggallery id=52]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii