Rectorul Emil Ceban: „Acum, mai mult ca oricând, țara noastră are nevoie de manageri profesioniști, competitivi, responsabili și integri în diferite domenii de activitate”
- vizualizări: 1217
Masteranzii Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, promoția 2021, și-au prezentat rezultatele cercetărilor, realizate pe parcursul a doi ani, în cadrul conferinței științifice „Managementul sănătății publice: realizări, provocări și perspective. In Memoriam prof. Eugen Popușoi”, ediția a XVI-a.
Evenimentul științific a fost inaugurat de directorul ȘMSP, profesorul Oleg Lozan, care a adus un omagiu marelui profesor Eugen Popușoi – ilustru medic, savant, pedagog, manager, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Savant Emerit al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, cavaler al „Ordinului Republicii”, deputat în Primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, care ar fi împlinit 85 de ani. A fost o personalitate integră, dascăl dedicat, un orator deosebit și savant iscusit – o figură emblematică a sistemului național de sănătate și a Almei Mater. A predat cele mai captivante lecții în domeniul managementului serviciului sanitar, sănătății publice și istoriei medicinei, iar istoria l-a răsplătit: el însuși a devenit o pagină strălucită a acestei istorii.
În alt context, profesorul Lozan s-a referit la condițiile pandemice, menționând că „pandemia ne-a marcat profund și ne-a transformat, a generat consecințe tragice, dar a vărsat și foarte multă lumină asupra societății și a sistemului de sănătate. Avem segmente cu care ne mândrim, dar avem și eșecuri, însă nu avem dreptul moral de a suma eșecul unora cu eroismul altora și de a spune că așa a fost situația. Dacă alegem să închidem ochii la lecțiile pandemice, ne asumăm noi tragedii și punem povara problemelor pe umerii generațiilor viitoare”.
Sistemul de sănătate publică din Republica Moldova trebuie redimensionat și resetat radical sub alte aspecte strategice, inclusiv spectrul de servicii la nivel de instituții și de interacțiuni între aceste instituții și alte sectoare ale societății. „Avem nevoie de soluționarea problemelor sistemice în sănătate, cum ar fi: finanțarea insuficientă, migrația cadrelor medicale, reforma administrativ-teritorială, inclusiv a celor de corupție. Iar transformările sunt posibile atunci când există viziuni noi, îndrăznețe, asumate nu doar pe hârtie, dar realizate de o armată a unor profesioniști din domeniu care dețin limbajul managementului sănătății publice”, a afirmat profesorul Lozan.
Directorul ȘMSP consideră drept un deficit pandemic capacitatea de a vedea lucruri frumoase și pozitive, și anume dedicația lucrătorilor medicali, speranța și dorința lor de schimbare. Unele dintre lucrurile frumoase sunt voința și curajul celor 21 de masteranzi care au realizat în plină pandemie cercetări științifice valoroase, multe dintre ele abordând tema gestionării pandemiei sub diferite aspecte.
Rectorul Emil Ceban, invitat la inaugurarea lucrărilor conferinței, a accentuat că acum, mai mult ca oricând, țara noastră are nevoie de manageri profesioniști, competitivi, responsabili și integri, în diferite domenii de activitate. „Este salutabil faptul că tot mai mulți reprezentanți ai instituțiilor medicale conștientizează importanța unei pregătiri temeinice în domeniul managementului sănătății publice. Un rol important în perfecționarea competențelor manageriale, cu un impact major asupra sistemului de sănătate, îi revine Școlii de Management în Sănătate Publică. Sperăm că rezultatele cercetărilor științifice, care vor fi prezentate în cadrul conferinței, vor deveni puncte de reper pentru factorii de decizie în acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru îmbunătățirea politicilor și serviciilor de sănătate din țară”, a subliniat rectorul.
Zinaida Bezverhni, secretar de stat al Ministerului Sănătății, prezentă la conferință, a menționat că masteranzii au realizat cercetările științifice într-o plină criză pandemică și politică.
„Referitor la tematica cercetărilor elaborate, acestea sunt o dovadă și un merit al Școlii care a știut să reacționeze rapid cerințelor timpului și de ajusta agenda cercetărilor și a instruirilor în raport cu provocările COVID-19. Toate lucrările au impact practic și Ministerul Sănătății le așteaptă, pentru a oferi societății răspunsuri bazate pe dovezi, cercetări și date consistente. Sperăm cât mai curând să reformăm acest sistem, iar pentru aceasta avem nevoie de idei curajoase și să ne asumăm decizii corecte. Or, arta managementului este de a realiza lucrurile corect, iar cea a liderismului este de a face lucruri corecte la timpul potrivit”, a afirmat oficialul.
Olga Tagadiuc, directorul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, președintele Comisiei de evaluare a tezelor de masterat în anul curent, a subliniat că pregătirea medicilor ca specialiști este foarte bună, fapt confirmat prin acreditările naționale și internaționale, „iar dacă nu dispui de cunoștințe în domeniul managementului sănătății publice, nu poți face față provocărilor. Sub acest aspect ȘMSP ajută medicii nu doar să înțeleagă cum funcționează acest sistem, ci și cum ar fi bine să se dezvolte”, a remarcat profesorul Olga Tagadiuc.
Șirul discursurilor a fost continuat de profesorul Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă, și de scriitorul Ion Cuzuioc, care au relatat audienței despre viața și activitatea eminentului profesor Eugen Popușoi.
Susținerea publică a tezelor de master s-a desfășurat în perioada 20-22 septembrie și a cuprins 21 de cercetări științifice, cea mai mare parte a lucrărilor abordând managementul crizei pandemice COVID-19. Printre alte subiecte investigate au fost: resursele umane a serviciului medical în instituțiile penitenciare, fenomenul de ezitare la vaccinare, telemedicina, screening-ul de cancer de col uterin, servicii stomatologice pentru copiii cu dizabilități neuropsihice.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii