Examenul de absolvire la USMF „Nicolae Testemițanu” va include două etape
- vizualizări: 2004
La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, examenul de absolvire în anul curent se va desfășura în două etape: susținerea tezei de licență în format on-line și testarea asistată la calculator în Sistemul Informațional de Management Universitar (SIMU). O decizie în acest sens a fost aprobată joi, 22 aprilie, de către membrii Senatului.
Silvia Stratulat, șefa Departamentului Didactic și Management Academic (DDMA), a menționat că decizia este dictată de situația epidemiologică din țară, iar experiența similară de anul trecut încurajează intențiile în acest sens. „Această modalitate de evaluare ne va permite să respectăm normele sanitare impuse de autorități, astfel că zilnic comisia să examineze câte cinci studenți”, a subliniat conferențiarul universitar.
Potrivit reprezentantei DDMA, examenele de absolvire vor avea loc în conformitate cu orarele stabilite de decanatele facultăților: între 17-28 mai – susținerea tezelor de licență on-line, 31 mai-4 iunie – testarea la calculator la toate programele de studii. Ultima etapă se va desfășura la Centrul de Evaluare Academică a Universității, cu prezența fizică a studenților. Totodată, Silvia Stratulat a informat că printr-un ordin al rectorului, au fost desemnați președinții comisiilor pentru fiecare program de studii, la ambele etape de evaluare.
Examenul de absolvire va fi organizat în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la elaborarea și susținerea tezelor de licență în USMF „Nicolae Testemițanu” și Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de absolvire/licență în a.u. 2020-2021, ce a fost aprobată de senatori la ședința dată. Documentul prevede modalitatea de admitere la examenul de absolvire a studenților care au realizat integral planul de învățământ și au acumulat numărul de credite stabilit – 360 pentru 12 semestre, 300 de credite pentru 10 semestre sau 240 – pentru 8 semestre anuale, dar și a celor care au primit calificativul „admis” la susținerea prealabilă a tezei de licență în cadrul departamentului/disciplinei/catedrei, unde a fost realizată cercetarea.
Metodologia prevede că testarea asistată la calculator constă în rezolvarea unui test ce conține 100 de itemi. Nota obținută la această etapă de evaluare este irevocabilă și nu poate fi contestată. În premieră, în acest an, conducătorii tezelor de licență nu vor evalua lucrările în cadrul susținerii publice, doar vor asista la prezentarea acesteia. Comisia, însă, va evalua teza de licență conform următoarelor criterii: calitatea cercetării realizate, redactarea și respectarea regulilor de structurare, bibliografia, expunerea orală și precizia răspunsurilor la întrebările examinatorilor.
Rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, a concluzionat că proiectul dat a fost discutat la ședințele facultăților, iar prodecanii urmează să aducă la cunoștința tuturor absolvenților acest document. Profesorul a accentuat că situația pandemică nu poate fi un impediment pentru desfășurarea calitativă a procesului de evaluare a studenților, având deja un precedent, în acest sens, bazându-se pe responsabilitatea tuturor cadrelor științifico-didactice.
În anul 2021, vor finaliza studiile la USMF „Nicolae Testemițanu” 1000 absolvenți.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii