Actualități în pediatrie – abordări multidisciplinare în asistența medicală acordată copilului
- vizualizări: 389
Medici de familie, pediatri și pneumologi din Republica Moldova, România și Ucraina s-au întrunit la Chișinău la Conferința internațională cu genericul „Actualități în pediatrie – abordări multidisciplinare în asistența medicală a copilului”, desfășurată pe data de 1 noiembrie 2024 la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Evenimentul a fost inaugurat de către rectorul Emil Ceban, care a declarat că, în prezent, sistemul medical se confruntă cu provocări tot mai complexe în domeniul sănătății copiilor, iar medicii pediatri au un rol esențial în viața micilor pacienți și a familiilor lor, oferindu-le suport în cele mai dificile momente. „Această manifestare oferă o platformă de dialog între specialiști pentru a realiza un schimb de cunoștințe și bune practici, a discuta tendințele actuale și a identifica soluții inovatoare pentru problemele de sănătate ale copiilor, a crea parteneriate solide și a dezvolta strategii personalizate, adaptate la necesitățile specifice din țară. Fiecare domeniu din practica pediatrică are o importanță crucială în asigurarea unei îngrijiri de calitate pentru copii – de la diagnostic și tratamentul afecțiunilor până la gestionarea cazurilor complexe în mod personalizat”, a subliniat rectorul.
Organizatoarea evenimentului, prof. Svetlana Sciuca, șefa Clinicii Pneumologie din cadrul Departamentului Pediatrie, a menționat că asemenea întruniri ar trebui să ajute profesioniștii care acordă asistență medicală copilului la diferite etape de vârstă, să împărtășească cunoștințele și experiența proprie, să pună în discuție subiecte de actualitate, să beneficieze de sugestiile, soluțiile și recomandările oferite de speakerii internaționali. „Medicul de familie este cel mai important actor în activitatea medicală de la noi din țară. Este specialistul pe care îl contactează, în primul rând, pacientul, vă admir pe toți care ați ales această specialitate, dar care, totodată, aveți și o misiune foarte grea. Sunteți acei care dețin cele mai multe cunoștințe și experiențe, de aceea noi, pediatrii, apelăm permanent la dvs. pentru a face sănătatea copilului o prioritate”, a subliniat profesorul.
„Universitatea ne oferă condiții optime pentru activități educaționale, de perfecționare și de educație medicală continuă, ceea ce contribuie la creșterea profesionalismului specialiștilor din pediatrie, așa cum este necesar într-o societate contemporană”, a accentuat prof. Sciuca.
Cu un cuvânt de salut a venit Eva Gudumac, conducătoarea Secției științe ale vieții din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, directorul Centrului Național de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu”, care a evidențiat greutățile prin care trec medicii pediatri, lipsa cadrelor medicale în localitățile rurale, precum și criticile care vin în adresa medicilor. „Sper ca aceste întruniri să vă aducă noi cunoștințe și direcții de dezvoltare. În sistemul medical, ca într-o familie, mai apar probleme sau anumite disensiuni, dar noi trebuie să fim uniți și să le depășim”, a punctat academiciana.
Prof. Larisa Kovtun de la Universitatea de Medicină din Odesa, Ucraina, a mulțumit organizatorilor pentru această oportunitate de a realiza un schimb de experiență între specialiștii din diverse domenii în favoarea sănătății copilului.
La eveniment au participat și reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Anatol Terzi, manager de proiect, și Elena Unver, coordonatoare, care, în cadrul Platformei de sănătate susținută de Uniunea Europeană, realizează activități de educație a medicilor pediatri, medicilor de familie și a altor specialiști cu scopul îmbunătățirii asistenței medicale pediatrice.
Temele abordate în cadrul acestui forum științific au fost: aspecte perinatale ale patologiei neonatale, sindromul abdominal algic la copil – diagnostic diferențial și conduita medicală în asistența medicală pediatrică, infecțiile respiratorii la copii – o prioritate în morbiditatea copilului, terapii inhalatorii contemporane în pneumologia pediatrică, copilul cu infecția COVID-19 – complicații evolutive, abordări pediatrice în activitatea medicului de familie, aspecte genetice în sănătatea mamei și copilului, viziuni contemporane în conduita medicală a pacientului cu dermatită atopică, asistența medicală multidisciplinară a copilului în fibroza chistică, imunodeficiențele primare la copii – principii de diagnostic și tratament și alte aspecte ale sănătății copilului.
Conferința științifică a fost organizată de Clinica de Pneumologie din cadrul Departamentului Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu”, cu suportul Uniunii Europene, în cadrul programului „Măsuri de promovare a încrederii” implementat de PNUD Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii