Prelegeri pentru farmaciști ținute de profesori din Estonia
- 88 views
În data de 20 septembrie curent, trei profesori de la Universitatea din Tartu, Estonia, au ținut câteva prelegeri pentru studenții din anul V de la Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Reprezentanții estonieni sunt Ain Raal, directorul Institutului de Farmacie şi profesorii Jyrki Heinämäki şi Andres Meos.
Profesorii și-au început activitatea cu o prezentare a Universității lor, după care au vorbit despre tehnologia de producere a formelor medicamentoase, granularea umedă și încapsularea acestor granule. În cea de-a doua prelegere a fost abordată insulina, tipurile ei, diferențele între acestea, formele de manifestare, modalitățile ei de acțiune, iar ultimul curs a fost dedicat nanotehnologiilor farmaceutice.
Roman Lupu, student în anul V, Facultatea de Farmacie, ne-a declarat că un interes aparte i-a trezit subiectul despre nanotehnologia în farmacie, în special ceea ce ține de fibrele nano impregnate cu substanță activă folosită pentru diverse afecțiuni. „Este interesant să afli o experiență din afară, cum văd cercetătorii străini medicamentele și efectele lor, un mod nou de cercetare și de expunere a rezultatelor”, a adăugat farmacistul.
Inga Lisnic și Iulia Veronev, studente în anul V, ne-au mărturisit că moderatorii au operat cu date mai concrete în cercetărilor lor, în special la tema nanotehnologia în farmacie, care încă este un subiect tabu pentru Republica Moldova. Chiar dacă laboratoarele de cercetare în farmacie, în prezent, fac față cererilor de piață, viitoarele farmaciste și-ar dori un centru de cercetare complex și foarte bine dotat, similar Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, unde ar putea face cercetări după modelul partenerilor din Estonia sau alte țări europene.
La cursurile prezentate de partenerii estonieni au asistat Nicolae Ciobanu, decanul Facultăţii de Farmacie, Livia Uncu, prodecanul Facultăţii de Farmacie, șefi de catedră, profesori universitari, cadre științifico-didactice, reprezentanți ai Asociației Studenților Farmaciști din Moldova, studenți și rezidenți.
Menţionăm că vizita experților estonieni a avut loc în perioada 16-22 septembrie curent, în contextul unui proiect de mobilitate în domeniul farmaceutic din cadrul programului Erasmus+.
[nggallery id=600]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii