Al doilea transplant hepatic transmis în direct la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 59 views
Astăzi, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, chirurgi din toată țara au vizionat, în direct, intervenția de transplant de ficat de la un donator viu, a doua de acest fel realizată în Republica Moldova.
Transmisiunea a fost realizată în cadrul Lecturilor de iarnă și a fost comentată de absolventul Universității noastre, Vlad Brașoveanu, conferențiar universitar la Spitalul Clinic Fundeni, România, care a menționat că această intervenție este una de o complexitate foarte mare, comparativ cu transplantul de la un donator cadaveric. Totodată, chirurgul a remarcat o evoluție pozitivă a medicinei din țara noastră: ”Ceea ce se întâmplă acum în medicina din Republica Moldova, și în special în chirurgie, este ceva cu totul deosebit. Deschiderea celui de-al doilea centru de transplant hepatic în spațiul românesc și intervențiile chirurgicale desfășurate aici, în special operația de astăzi, sunt cele mai bune exemple în acest sens.” Amintind de cazurile reușite de transplant din Republica Moldova, expertul român a îndemnat toți chirurgii prezenți în sală să informeze populația despre această posibilitate și să încurajeze oamenii să ofere o șansă la viață altor persoane.
Transplantul de astăzi a fost realizat de la un donator viu la un pacient adult, cu greutatea de 70 de kg, care are lobul drept al ficatului infectat, cu masa de 700 g. Operația a avut loc la Spitalul Clinic Republican și s-a desfășurat concomitent la donator (cu o hepatectomie dreaptă reglată) și primitor (cu o hepatectomie totală). Intervenția a fost îngreuiată de sângerarea abundentă, datorată tulburărilor de coagulare cauzate de ciroza hepatică de care suferă pacientul. Ulterior, porțiunea de organ extrasă a fost prelucrată pentru implantare și astfel operația de transplant de ficat a fost efectuată cu succes.
Evenimentul încheie șirul de activități desfășurate în cadrul Lecturilor de iarnă, manifestare științifică de amploare, unde chirurgii din toată țara discută actualitățile în domeniu.
Menționăm că primul transplant de ficat în lume a fost realizat cu succes în anul 1967, după ce a fost efectuată prima transfuzie de sânge de la om la om în 1818.
[nggallery id=323]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii