Omagiu adus lui Grigore Vieru
- 461 views
Vineri, 13 februarie curent, în ajunul aniversării a 80 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru, studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au organizat o lecție deschisă prin care și-au exprimat dragostea pentru neam, țară și limbă. Astfel, mediciniștii din gr. 1132, care sunt, de fapt, vorbitori de limba rusă, au recitat poezii și au fredonat melodii pe versurile regretatului poet. ”Făptura mamei”, ”Mă rog de tine”, ”Iartă-mă” au fost doar câteva dintre creațiile vieriene, care au făcut parte din micul spectacol și care au reușit să emoționeze publicul.
Pe lângă anumite date din viața și activitatea poetului, tinerii au reamintit că Grigore Vieru obișnuia să se întâlnească cu mediciniștii, iar într-un cenaclu literar studențesc a menționat: ”Cobor la Medicină ca într-o grădină cu flori, unde cântă păsări în zori, unde suflu-mi obosit devine imediat altul, întremat și îmbătat de curat”.
Studenții s-au arătat foarte deschiși și dornici de a participa la asemenea activități extracurriculare, mai ales că, în acest fel, însușesc mai ușor limba română. ”Eu cred că trebuie să învățăm și poezii pentru că este greu să învățăm doar terminologie medicală”, a afirmat Alexandr Cernăuț, student, Facultatea de Medicină nr. 1.
Întrebat despre cum au decurs pregătirile, Ivan Negară, ne-a spus că nu au avut mult timp la dispoziție, pentru că au un program foarte încărcat, dar ”am avut plăcerea să-mi amintesc despre creațiile lui Grigore Vieru”, a mai adăugat studentul.
Chiar dacă poeziile vieriene au fost traduse și în rusă, Cristina Dodul a zis că preferă să le citească în original, în limba română. ”Poezia mea preferată este Așa o știm, pe care am recitat-o la lecție, deoarece este despre mamă - o temă foarte interesantă, mai ales în creația lui Grigore Vieru”.
Evenimentul a presupus, de fapt, o activitate extracurriculară și a fost organizat de Silvia Nastasiu, lector universitar la Catedra de limba română și terminologie medicală, care ne-a mărturisit că, în acest fel, împreună cu colegii încearcă să cultive valori în rândul tinerilor, în special - dragostea față de limbă și patrie.
[nggallery id=214]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii